Uobičajeno shvatanje među ženama koje rađaju carskim rezom jeste da će takav porođaj odložiti početak nailaska mleka. Kada majka počne dojenje ovakvim stavom da su okolnosti protiv nje, to svakako doprinosi izazovima kod samog početka dojenja.

Sposobnost majke da proizvede mleko zove se laktogeneza ili laktacija i počinje oko 16 nedelje trudnoće. Pošto je novorođenče rođeno i posle izbacivanja posteljice, hormon progesteron u majčinom telu opada, rastu nivoi drugih hormona i aktiviraju sledeću fazu proizvodnje mleka, laktogeneza II. To se događa obično 3-4 dana pošto je novorođenče rođeno i majka ovo prepoznaje kao „nailazak“ mleka, osećajem punoće u dojkama. Laktogeneza II je pokrenuta hormonima i ovaj proces se događa bez obzira na to kako je žena rodila (carskim rezom ili vaginalno) i da li planira da doji ili ne.

U stvari, žene koje rađaju indukcijski potpomognutim vaginalnim porođajem mnogo verovatnije će imati odložen početak laktacije nego žene koje su rodile carskim rezom.

Ako je majka zdrava, onda hormoni nemaju veze sa odloženom laktacijom i carskim rezom. Ako je početak laktacije odložen, onda je mnogo verovatnije da je povezano sa nekim od postupaka koji su pratili carski rez. To uključuje sam uticaj operacije na majku, uključujući infuzije, lekove i bol nakon operacije utiče na sposobnost usklađenog sisanja i disanja, a veoma utiče odvajanja mame i novorođenčeta nakon porodjaja.

Dobra vest je da možemo da identifikujemo ove faktore i pokušamo da otklonimo njihov uticaj. Ove pripreme će biti od pomoći, bez obzira na koji način ćete se poroditi.

Pre porođaja:

Edukacija o dojenju tokom trudnoće. Iskoristite mnoge informacije koje vam se nude. Učestvovanje na radionicama  La Leće Lige  pomoći će vam da naučite više o dojenju i samom postavljanju bebe na dojku. La Leće Liga takođe može da vam pruži dragocene informacije i podršku mama koje već doje.

Edukacija o porođaju. Ovakvi kursevi nude realan pogled na sam proces rađanja te možete da naučite o strategijama pomoću kojih ćete se lakše nositi sa porođajnim bolovima bez korišćenja lekova. Mada ako ste već odlučili da pristanete na medikamente tokom porođaja, ove tehnike mogu da vam pomognu da doze tih lekova budu manje.

Napravite plan carskog reza. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da je 15 -20% porođaja medicinski nepotrebno završeno carskim rezom, ipak učestalost carskog reza i dalje raste. Ako ste zabrinuti zbog planiranog ili neplaniranog carskog reza, svakako o tome razgovarajte sa svojim doktorom. Takođe, možete da se raspitate o učestalosti carskog reza u bolnici u kojoj želite da se porodite.

Obavestite svog partnera i porodicu o svojoj odluci da dojite i ohrabrite ih da vam se pridruže u edukaciji o dojenju. Ako se pripremate za dogovoreni carski rez, razgovarajte sa svojim doktorom o smanjenju vremenskog razdoblja u kojem ćete primati infuzije i anesteziju.

Posle porođaja. Kontakt koža-na-kožu, tražite da novorođenče bude položeno na vas odmah nakon porođaja, kako bi se na taj način osigurale prednosti kontakta koža-na-kožu. Izuzetak može da bude ako je novorođenče zbog medicinskih razloga odmah nakon porođaja odvojeno od vas. Prednosti ovog načina negovanja novorođenčeta su dobro dokumentovane i svakako su dobre i za mamu i za dete. Kontakt koža-na-kožu povećava uspešnost dojenja. Mnoga ispitivanja i testiranja mogu da se obave dok je novorođenče položeno koža-na-kožu, a mogu i da se odlože posle prvog hranjenja na dojci.

Dojite rano i često. Prvih dana života, novorođenče jede samo malene količine kolostruma, pa je stoga potrebno da sisaju što češće. Posle carskog reza novorođenče može da bude „omamljeno“ i da ima problema sa koordinacijom dok sisa. Česta dojenja mu pomažu da uskladi pokrete. Ako novorođenče ne sisa, kolostrum možete ručno da izmlazate u kašičicu i u da u malim količinama hranite novorođenče. Ovo će takođe da smanji prepunjenost dojki.

Izbegavajte cucle:.Vreme provedeno sa cuclom smanjuje unos kalorija i mogućnost učenja dojenja.

Lekovi protiv bolova.Carski rez je velika operacija koja zahteva lekove protiv bolova. Za razliku od lekova koji „učestvuju“ u porođaju i u vezi su sa tokom porođaja, većina lekova protiv bolova dolazi do novorođenčeta u malim količinama i ne bi trebalo da ima uticaj na dojenje. Budite oprezni, ali i iskoristite prednosti ovih lekova. Oni mogu da vam pruže više mogućnosti za učenje dojenja, kao i da vam osiguraju više udobnosti. No, bolne bradavice su obično znak lošeg položaja novorođenčeta na dojci, a lekovi mogu da preduprede bol koji je znak mogućeg problema. Dok dojite, proverite znakove dobrog položaja na dojci – širom otvorena usta, izvrnuta gornja i donja usna, brada postavljena duboko „u dojci“ i kada novorođenče prestane da sisa, obratite pažnju na bradavice, jesu li okrugle, što je takođe znak dobrog položaja bradavice u ustima novorođenčeta tokom dojenja.

Razmislite o uticaju infuzije. Nedavna istraživanja su pokazala da vreme i količina infuzije tokom porođaja mogu da utiču na gubitak težine kod novorođenčeta. Kako je dodavanje “adaptiranog mleka” obično preporuka kod gubitka težine, važno je da se razmotri i ovaj faktor u proceni novorođenčeta posle carskog reza. Ovaj dodatak u ishrani takođe može da utiče na majku i da poveća prepunjenost dojki. Korisna tehnika za prepunjene dojke i zadržavanje tečnosti unazad je omekšavanje obrnutim pritiskom.

Nastavite da prisustvujete grupama podrške dojenju. Kada ste započeli predivno putovanje „dojeći svoje novorođenče“ imajte na umu da ćete se susretati sa mnogo ljudi koji mogu da vas podrže. Vaš partner može da vodi računa o vama, prijatelji i posetioci često žele da „pomognu“ držeći vaše novorođenče, međutim, umesto toga mogu da vam pripreme obroke ili pomognu oko kućnih poslova. Razmislite o tome da napravite listu poslova koji će vam biti od koristi, pa pošto vas prijatelji pitaju kako mogu da vam pomognu, uputite ih na listu vaših želja, da izaberu nešto što mogu da urade za vas.