Bebina potreba za mlekom i mamina mogućnost da ga proizvede u potrebnoj količini, jedan je od najsavršenijih primera prirodnog zakona potrebe i potražnje. Razumevanje kako se dojenje uspostavlja i reguliše, pomoći će vam da ostvarite adekvatnu količinu mleka.

Evo 10 stvari koje će vam u tome pomoći:

1. Dojite često i što pre nakon porođaja

Ovo je jedna od bitnijih stvari za uspostavljanje mleka i lagodan početak dojenja. Mame koje doje decu u roku od pola sata nakon porođaja i nastavljaju da doje u čestim neregulisanim intervalima imaju veću šansu za uspostavljanjem dovoljne količine mleka od majki koje se pridržavaju dojenja po određenoj satnici.

2. Što više beba sisa više će mleka da bude

Dojke proizvode mleko skoro konstantno. Česti podoji i efektivno bebino sisanje signalizira maminom telu da proizvodi količinu mleka koja je potrebna njenoj bebi. Dakle, što češće beba sisa, više će mleka biti. Ovo pravilo potrebe i potražnje jedno je od najbitnijih za uspostavljanje dojenja i dovoljnu količinu mleka.

3. Novorođene bebe uobičajeno doje svakih 1 do 2 sata, ili najmanje 10  do 12 puta u roku od 24 sata

Često dojenje je prirodan način pružanja komfora i hrane novorođenčetu. Isto tako omogućava da se količina mleka uspostavi brzo. Uživajte u ovom vremenu i iskoristite ga da se što više povežete sa vašom bebom.

4. Ne gledajte na sat, već posmatrajte vašu bebu

Vaša beba treba da sisa dovoljno dugo da bi dobila punomasno i visoko kalorično mleko koje nadolazi pri kraju podoja. Podstaknite bebu ako je voljna da sisa iz obe dojke, najmanje po 10 do 15 minuta svaku. Da bi mleko krenulo, potrebno je obično oko 2 do 3 minuta, pogotovo na samom početku podoja.

Bebe koje su posisale dovoljno punomasnog mleka opuštene su i uglavnom se uspavaju nakon podoja. Ako je beba sisala na obe strane, sledeći podoj započnite na dojci koju je prethodno poslednju sisala. Neretko, bebe manje porođajne težine kao i prevremeno rođene bebe sisaju samo jednu dojku po podoju i napreduju dovoljno ako sisaju dovoljno često.

5. Obratite pažnju da beba dobro i efikasno sisa

Proizvodnja mleka povezana je sa pražnjenjem dojki. Posmatrajte bebu da utvrdite da li pravilno sisa. Da li je obuhvatila poveći deo dojke? Da li možete da vidite bebin jezik između bebinog donjeg nepca i vaše dojke? Da li čujete bebu kako guta? Da li imate osećaj da se dojka “ispraznila” kada beba završi podoj? Odgovori na ova pitanja mogu da vam pomognu da utvrdite da li beba dovoljno i efektivno sisa.

Oštećene i bolne bradavice mogu da budu pokazatelj da beba nepravilno drži dojku.

6. Dojene bebe sisaju češće od beba hranjenih adaptiranim mlekom

Uvek imajte u vidu da je majčino mleko idealna hrana za vašu bebu, i kao takvo lakše je svarljivo od adaptiranog mleka napravljenog od kravljeg mleka ili soje. Dojena beba će zbog toga tražiti da sisa češće od bebe koja je na adaptiranom mleku.

I opet se setite zakona ponude i potražnje – što češće beba sisa, više ćete mleka imati.

7. Broj uprljanih pelena – jedan od pokazatelja unosa mleka

Zbog intenzivnog sisanja u prvim nedeljama nakon rođenja, ponekad se mama zapita da li ima mleka i da li beba dovoljno posisa. Ako beba ima 6 do 8 mokrih pamučnih pelena (5 do 6 jednokratnih) i 2 do 5 stolica dnevno(3 dana nakon rođenja) i ne daje joj se ništa drugo osim majčinog mleka, možete biti sigurni da beba dobija dovoljno. Starija beba može imati stolice i ređe ali treba da budu obilnije.

8. Možda ćete morati da budite vašu bebu za podoje

Ako vaša beba spava duže od 3 sata između podoja, možda će biti potrebno da je budite na svaka dva sata tokom dana, sve dok se laktacija potpuno ne uspostavi. Ako beba počne da sisa ređe i razmak između podoja produžava, moguće je da se to odrazi na količinu mleka. Zakon ponude i potražnje može i da se preokrene: što manje beba sisa, manje će mleka biti.

9. Skok u razvoju –beba učestalije sisa

Negde nakon bebine treće nedelje, šeste nedelje, trećeg meseca i nakon šest meseci,primetićete da beba intezivnije traži da sisa. Dopustite bebi da sisa češće da bi se kolilčina mleka povećala shodno bebinom rastu.

10. Zapamtite da bebe ne sisaju samo radi gladi

Vaša beba sisa često i zbog samog osećaja sigurnosti i bliskosti. Sisa zato što treba da zadovolji intenzivnu potrebu za samim sisanjem ili zato što joj je potrebno da bude uz vas, oseti vaše otkucaje srca dok se privikava na novi svet.

Ako imate bilo koja pitanja, slobodno kontaktirajte vašeg lidera La Leće Lige ili savetnicu za laktaciju.