MAJČINSTVO KROZ DOJENJE JE NAJPRIRODNIJI I NAJBOLJI NAČIN  RAZUMEVANJA I ISPUNJAVANJA DETETOVIH POTREBA

Dojenje smiruje bebu i zadovoljava sve njene potrebe. Štaviše, majčinstvo kroz  dojenje podrazumeva i upoznavanje sa mnogim mogućnostima koje dojenje pruža, da bi ste se povezali sa bebom. Nakon rođenja, novorođenče ima urođene instinkte da traži dojku i da sisa, najprirodnije će se utešiti uz majčino telo, čiji je „deo“ bilo  mesecima pre rođenja. U nepoznatom svetu, zvuk majčinog glasa, otkucaji srca i toplina tela će smiriti novorođenče, zato što se tu oseća kao kod kuće.

Kao odgovor na bebino sisanje, majčino telo proizvodi hormone (prolaktin i oksitocin) koji pokreću zaštitničko ponašanje kod majke, a u kombinaciji sa čestim dojenjem koje podrazumeva bliski kontakt sa bebom, i mama i beba imaju savršenu priliku da uče. Beba se oseća sigurno zbog svojih potreba za toplinom, hranom i kontaktom s majkom, koja je na ovaj način ispunjena.

Bebina energija ne troši se na stres već na prirodan rast i razvoj. Blizina majke koja posmatra znake bebinih potreba i na njih odgovara, pomaže razvoju veština komunikacije između majke i bebe i gradi osećaj poverenja kod bebe. U isto vreme, majka, kroz česte i prisne interakcije sa bebom, ima mnogo prilika da je upozna kao pojedinca i nauči kako da prepozna njene znake i zadovolji njene potrebe.

Jednostavan čin dojenja, tada, zadovoljava oboje, bebine osnovne potrebe za majkom, toplinom i hranom, kao i majčine potrebe da nauči o tome kako da stekne poverenje i zadovoljstvo u brizi o svom detetu.