DOJENJE ĆE BITI BOLJE, A VEZA IZMEĐU MAJKE I DETETA U DOJENJU TRAJNIJA UKOLIKO UŽIVAJU LJUBAV, POMOĆ I PODRŠKU OCA. JEDINSTVENI ODNOS IZMEĐU OCA I DETETA VAŽAN JE ELEMENT U RAZVOJU DETETA OD NAJRANIJEG DOBA

U porodici gde je dete dojeno, otac ima dvostruku ulogu: da pomogne da majka nastavi da doji i da uspostavi svoj jedinstven odnos sa bebom. LLL osnivačice su shvatile da otac ima važnu ulogu u podržavanju dojenja. Razmišljajući o organizovanju svojih sastanaka u serije tema, uključile su i sastanke za očeve.

Marian Tompson se setila: „Osećale smo da je sastanak za očeve vrlo važan, jer smo shvatile da od početka očevi nisu imali nikakvu podršku“. Mary Ann Kerwin je dodala: „Znale smo da su očevi vrlo važne osobe koje su u to vreme vrlo često bili previše zanemarivani kad su deca bila u pitanju.“

Majka koja doji i koja ima podršku detetovog oca zna iz prve ruke koliko male stvari puno znače. Njegovo ohrabrenje da nastavi da doji kada postane teško, njegova objašnjenja porodici ili prijateljima o dojenju i važnosti za porodicu, njegovo shvatanje i poštovanje da je majčinstvo važan posao i njegova spremnost da se angažuje kako bi održao svoj dom što prijatnijim.

Očevo ohrabrenje i podrška omogućuju detetu da uživa u prednostima dojenja. Pored staranja o majčinoj ishrani, očevi mogu da komuniciraju s ljubavlju sa svojom decom na više načina. Mnogi očevi su vrlo vešti u smirivanju nemirne bebe ili kupanju na prijatan i zabavan način. Svaki otac na svoj način uspostavlja jedinstven odnos sa svojim detetom i njegovo rano i kontinuirano učestvovanje je osnova za dobrobit novorodjenčeta.