U IDEALNOM SLUČAJU, DOJENJE SE NASTAVLJA SVE DOK DETE NE PRERASTE POTREBU ZA DOJENJEM

Kad beba jednom počne da jede čvrstu hranu, da li još uvek treba da sisa? Kada bi dete trebalo odviknuti od dojenja?

Pedesetih godina žene u Americi, ako su uopšte dojile, očekivale su odvikavanje dece od dojke pre navršene prve godine. „Svi su mi rekli da treba da dojim do devet meseci“, priseća se Vi Lennon. Mary Ann Cahill se priseća: „Svi su zamišljali da je majka ta koja treba da odvikne dete od dojke.

Odvikavanje od dojke je bilo nešto što majka radi“. Edwina Froehlich je bila prva od osnivača koja je dojila svoje dete nakon što je navršilo godinu dana i drugi su ponudili podršku i ohrabrenje, čak iako nisu znali kako će to da funkcioniše. Betty Wagner i Edwina se sećaju: „Počele smo mnogo da razmišljamo i otkrivamo o odvikavanju od dojke. Iako su medicinski udžbenici govorili da ne treba dojiti duže od devet meseci, ipak nisu ponudili čvrst razlog za to. Napokon smo shvatile da smo pitale pogrešne ljude.

Odlučile smo da je mnogo verovatnije  da je majka ta koja će to najbolje da zna. Konačno smo zaključile da ako dete ne želi da prestane da sisa, nema razloga na insistiranju da prestane.“

Odvikavanje od dojke je proces, a ne događaj, započinje kada se uvede i druga hrana izuzev majčinog mleka i završava se kada dete ne želi više da sisa. Dojenje je detetu mnogo više od izvora hrane, znači sigurnost i udobnost. Ove emocionalne potrebe se ne završavaju kada se prvi put uvede čvrsta hrana. Postepeno, ove potrebe se ispunjavaju na drugačije načine. Kako svako dete ima svoj stil i raspored dojenja, svako ima i svoj stil i raspored odvikavanja od dojke.

Pažljiva majka može da sledi svoje dete i uvede užinu ili piće, maženje i ostale aktivnosti koje će postepeno zameniti dojenje.