U RANIM GODINAMA DETETOVA POTREBA ZA MAJKOM JEDNAKO JE VELIKA KOLIKO I NJEGOVA POTREBA ZA HRANOM

Psiholozi su potvrdili ono o čemu majke koje doje svedoče svaki dan: bebe treba da budu blizu svojih majki. Moglo bi se reći da je priroda osmislila dojenje kao most iz utrobe do spoljašnjeg sveta. Bebe su rođene bez sposobnosti da samostalno prežive i one zavise od nekog drugog ko će da ga shvati i zadovolji njihove potrebe.

Istraživanja su pokazala da su ove potrebe mnogo više od hrane, poput mnogih drugih sisara, bebama je potrebna stimulacija dodirom jednako kao i hrana, da bi napredovale. Kroz dodir beba počinje da uči o sebi u odnosu na druge i na svet.

Psiholozi veruju da je sigurna povezanost sa majkom u ranim godinama presudna za društveni razvoj. Oni ukazuju na važnost bebinog prvog odnosa kao važnost za buduće odnose.

Baš kao što učestalost dojenja varira i postepeno se smanjuje kako meseci prolaze, tako se menja i bebina potreba za stalno prisustvo majke. Došavši iz majčinog tela, beba u početku ne primećuje da je odvojena od majke. Kako vreme prolazi, ta svest raste i postepeno se razvija sposobnost da se beba oseća sigurno udaljeno od majke. Kada je intenzivna potreba za majkom zadovoljena, može da se pređe i na nove odnose sa poverenjem.