Šta je kolostrum i kako pomaže  bebi?

Vaše grudi proizvode kolostrum tokom trudnoće i prvih dana dojenja. Ovo specifično mleko je žute do narandžaste boje, gusto i lepljivo. Sadrži veoma malo masti, ali puno ugljenih hidrata, proteina i antitela koja čuvaju zdravlje vaše bebe. Kolostrum se veoma lako vari, što ga čini idealnom hranom za vaše dete.

Majka tokom dojenja proizvodi veoma malo kolostruma – tek nekoliko kafenih kašičica, međutim ova supstanca je veoma hranjiva. Kolustrum ima laksativno dejstvo na bebu – podstiče izbacivanje rane stolice, što pomaže u odstranjivanju suvišnog bilirubina i sprečava razvijanje žutice.

Ukoliko rano počnete da dojite bebu i to radite često, vaše grudi će početi da proizvode zrelo mleko trećeg ili četvrtog dana posle porođaja. Tada ne samo da počinjete da proizvodite više mleka, nego će ono postati manje gusto kao i izraženije belo (manje providno). U toku tih prvih nekoliko dana, veoma je važno da dojite novorođenče barem 8 do 12 puta u toku 24 časa, ako možete i češće. Tako će vaša beba maksimalno iskoristiti pozitivno dejstvo kolostruma, a vama će biti stimulisana proizvodnja  mleka.

Često dojenje takođe sprečava oticanje grudi.
Vaš kolostrum ne sadrži samo hranjive sastojke koji savršeno odgovaraju potrebama vaše bebe, nego i velike količine živih ćelija koje brane vašu bebu od štetnih uticaja. Koncentracija immunoloških faktora je mnogo veća u kolostrumu nego u zrelom mleku.

Kolostrum u stvari služi kao prirodna i stoprocentno bezbedna vakcina. Sadrži visoku koncentraciju antitela poznatog kao sekretni imunoglobulin A (IgA) kojem dete ranije nije moglo biti izloženo. Pre nego što se vaše dete rodi, preko vaše placente dobija druga antitela, IgG. IgG ima efekta na krvni sistem vašeg deteta, ali IgA deluje na mestima koja su pod najvećim rizikom od napada bacila, naime na sluznim membranama grla, pluća i creva.

Kolostrum je naročito koristan za probavni trakt vašeg deteta. Creva novorođenčeta su veoma propustiva. Kolustrum zapušave te rupe oblaganjem probavnog trakta barijerom koja u velikoj meri sprečava prodiranje stranih substanci i donekle osigurava da dete neće postati osetljivo na hranu koju majka jede.

Kolostrum takođe sadrži velike količine leukocita, odbrambenih belih krvnih zrnaca koja mogu da unište bakterije i viruse koji izazivaju bolesti.

Kolostrum postepeno prelazi u zrelo mleko tokom prve dve nedelje posle porođaja. Tokom ovog prelaza, koncentracija antitela u vašem mleku se smanjuje, ali količina mleka koju proizvodite se značajno povećava. Sposbonost mleka da čuva dete od bolesti se ne gubi sa nestankom kolostruma. Sve dok hranite bebu vašim mlekom, ona će dobijati imunološku zaštitu od raznih virusa i bakterija.

Kapacitet stomaka novorođenčeta

Kad majke čuju da se tokom dojenja proizvodi tek dovoljno kolostruma za nekoliko kafenih kašičica, zapitaju se da li će to biti dovoljno za njihovu bebu. Kratak odgovor bi bio da je kolostrum jedina hrana potrebna zdravoj bebi rođenoj u terminu. Sledi objašnjenje:

Stomačni kapacitet bebe stare jedan dan je oko 5 – 7 ml, otprilike veličine klikera. Israživanjima je ustanovljeno da se stomak bebe stare jedan dan ne širi kako bi bio u stanju da primi više hrane. Budući da zidovi stomaka ostaju čvrsti, beba uglavnom izbacuje višak mleka povraćanjem. Vašeg kolostruma ima u upravo savršenim količinama za prva hranjenja bebe.

Do trećeg dana, stomačni kapacitet vašeg deteta se poveća do nekih 20 – 30 ml ili veličine povelikog klikera. Kratka i česta dojenja su dovoljna da vaše dete dobije svo mleko koje mu treba.

Oko sedmog dana, stomačni kapacitet vašeg deteta iznosi između 45 i 60 ml, što je pribizno veličini loptice za stoni tenis.

Nastavite da dojite cesto vase dete kako bi dobilo potrebnu količinu mleka i kako bi vaša proizvodnja mleka nastvila da ide u korak sa njegovim potrebama.

 

InfantStomach